Sağlık

Diyabet ve yüksek tansiyon dostu: Bakliyat

Tüm dünyada milyarlarca insan için en değerli protein kaynağı olan bakliyatlar, Türk mutfağında da çok değerli bir yere sahip. Sodexo Entegre Hizmet İdaresi Sağlıklı Yaşam Müdürü ve Diyetisyen Sibel Mumcu, bakliyatların kolay ulaşılabilir ve sağlam olmaları, uzun süre saklanabilmeleri ve tüm dünya mutfaklarında pek çok yemekte yer bulabilmeleri nedeniyle beslenmede ön sıralarda yer aldığını vurguladı. güçlü besin içeriklerinin yanı sıra. faydaları ile beslenme listelerinin ön sıralarında yer alan baklagiller; İnsan sağlığını koruyan ve geliştiren, diyabet, şeker, kalp hastalıkları, yüksek kolesterol ve kansızlık gibi birçok sağlık sorunuyla mücadelede öne çıkan önemli bir besin ailesidir. Gluten içermeyen, vejetaryen ve vegan beslenen bireylerin beslenmesinde önemli miktarda protein sağlayan baklagiller, geleceğin favori besinleri arasında yer alıyor.

 

Sağlık için beslenme listelerinde sıklıkla yer alan bakliyatın, gezegenin sağlığı için de çok değerli olduğunu hatırlatan Sodexo Entegre Hizmetler İdaresi Sağlıklı Yaşam Yöneticisi ve Diyetisyen Sibel Mumcu, “Bakliyat, sürdürülebilir tarımı ve tarımı destekleyen önemli bir tarım ürünü. iklim değişikliğinin etkilerini en aza indirmede olumlu etkilere sahiptir. ürün grubu. Yetiştirildiğinde daha az suya ve daha az sentetik gübreye ihtiyaç duyan baklagiller, büyürken havadan toprağa azot aktararak tarım arazilerinin verimliliğine katkı sağlayarak topraktaki biyolojik çeşitliliğin korunmasına büyük destek sağlıyor.

Bakliyat kullanarak yeni tarifler geliştirmek

Sağlıklı Yaşam Yöneticisi ve Diyetisyen Sibel Mumcu, geleceğin nüfusunu beslemek için tarım ürünlerine olan talebin hızla arttığı göz önüne alındığında, sağlıklı beslenme için kaliteli bitkisel protein sunan bakliyat üretiminin teşvik edilmesinin de değerli olduğunu vurguladı. sürdürülebilir bir yol ve bu talebi karşılamak için üretimin artırılması gerekiyor. iyi bir gelecek ve sürdürülebilirlik için sürdürülebilir bitki beslemeyi destekliyoruz. Menülerimizin ve yemek içeriklerimizin yüzde 33’ünü bitkisel gıdalardan oluşturmayı hedefliyoruz ve bakliyat kullanarak yeni tarifler geliştiriyoruz.”

 

Baklagillerin 5 faydası

  • Besin değeri yüksek ve protein içeriği yüksek olan baklagiller, Akdeniz diyetinin değerli bir modülüdür. Düzenli tüketildiğinde günlük güç ihtiyacının değerli bir bölümünü de karşılar.
  • Kalsiyum, çinko, magnezyum, demir, fosfor ve potasyum açısından zengin olan E ve B12 dışındaki B vitaminleri ve baklagiller, C vitamini içeren besinlerle birlikte tüketildiğinde daha kolay emilir.
  • Genellikle yağ oranı düşüktür, en güçlü çözünür lif içeriğine sahiptirler ve düşük glisemik indeks değerine sahiptirler. Bu özellikleri ile kan şekerini kontrol etmeye ve yüksek kolesterolü düşürmeye olumlu katkı sağlarlar. Diyabet ve kalp hastaları için en iyi seçeneklerden biri olan baklagillerin obeziteye yardımcı olduğu yapılan araştırmalarda da gösterilmiştir. Bu nedenle haftada en az 2-4 kez tüketilmesi gerektiği şiddetle hatırlatılır.
  • Baklagiller amino asit metiyonin için yeterli bir kaynak olmadıklarından tahıllarla birlikte tüketilmelidirler. Sahip oldukları proteinin kalitesini artıracak olan bu ikili tüketim, özellikle vegan ve vejeteryan diyetleri için değerlidir.
  • Baklagiller ayrıca güçlü bir antioksidan bileşik içeriğine sahiptir. Bu bileşikler hücre hasarını pürüzlendirir veya geciktirir. Araştırmalar, antioksidanlar açısından güçlü bir diyetin kalp hastalıkları, felç ve kanser gibi hastalıkların oranını azalttığını göstermiştir.

Bakliyatların kolay sindirilebilmeleri için uygun şekilde pişirilmeleri gerekir. Pişirmeden önce ıslatılan taneler yükleri kadar su emer. Sindirim sisteminde değerli sorunları olanlar ıslatılmış tanelerin kabuklarını ayırmalı. Depolama sırasında nem kontrolü ve haşere koruması değerlidir. Düzgün kurutulan eserler serin ve kuru yerlerde muhafaza edilmelidir.

 

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

haberkargi.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu