Dünyanın düz olduğuna inananlara bir şok daha: Yeni araştırmanın sonuçları çarpıcı
dünyanın düz olduğunu iddia etmek Düz Dünya TopluluğuÜyeleri, gezegenimizin bir disk olduğu ve aksini söyleyen astronotların “rüşvet aldıkları” veya “yanlış anlaşıldıkları” konusunda kararlılar.
Ancak Zürih Üniversitesi’nden bir grup bilim insanı, derneğin son istatistiksel modellerini çürüterek, Dünya’nın gerçekten de yuvarlak olduğunu bir kez daha gösteriyor. Bu model, orta menzile girdikten sonra iki şehrin ortasında uçmak için geçen süreyi varsayar.
Modele göre, Avustralya’nın Perth kentinden kuzeye doğru yedi saatlik kesin bir uçuş Hong Kong’a ulaşır ve aynı uzunlukta batıya doğru bir uçuş Mauritius’a ulaşır. Ancak, Dünya düz olsaydı, batıya yapılan bu yedi saatlik uçuş sizi götürürdü. Mauritius’a giden yolu ancak yarılayabilirdi.
çalışmanın yazarı Dr.Michael Kurt, “ Önceden bir model seçmeden Dünya’nın bir disk olup olmadığını kanıtlamanın nispeten kolay bir yolunu bulmak bizim için önemliydi.” diyor.
Son 50 yıldır Dünya’nın uzaydan çekilmiş resimlerini görüyoruz ve bunlar, gezegenimizin aslında yuvarlak olduğunu görmeniz için ihtiyacınız olan tek kanıt gibi görünebilir. Ancak görüntülerin ne kadar kolay taklit edilebileceğine dair artan farkındalık ve internetteki komplo teorilerinin büyümesi, düz bir Dünya inancının yeniden canlanmasına neden olmaya devam ediyor.
Düz Dünya modeline katılanlar, Dünya’nın Kuzey Kutbu’nun merkezde olduğuna ve Antarktika’nın kenar boyunca uzanan bir disk olduğuna inanıyor. Boylam çizgileri merkezden çıkıntı yapan parmaklıklar olarak temsil edilir ve enlem çizgileri eş merkezli daireler olarak kabul edilir. Bu, boylam çizgilerinin kuzey ve güney kutuplarını dikey olarak birbirine bağladığı, enlem çizgilerinin ise dünyanın etrafında yatay olarak uzandığı küresel Dünya modelinden farklıdır.
Yuvarlak Dünya’ya dair ilk kanıt 2000 yıl önce geldi
Dünyanın yuvarlaklığını belirlemek için en iyi belgelenmiş formüllerden birinin ilk olarak 2000 yıl önce eski Yunanlılar tarafından icat edildiği düşünülüyor.Eski Yunanlılar yüzlerce kilometre arayla farklı yerlere çubuklar yerleştirdiler ve gün boyunca bire bir saatlerde düşen gölgeleri karşılaştırdılar.
Güneşin bir yerde zirvesindeyken gölge olmadığını, ancak başka bir noktada gölge düşürdüğünü buldular.
Dünya düz olsaydı, her iki çubuk da Güneş’e bire bir açı yapacakları için bire bir gölgeyi (veya hiç gölge olmadığını) gösterirdi. Eski Yunanlılar, Dünya kavisli olduğu için gölgelerin farklı olduğunu fark ettiler.
Daha sonra Dünya’nın çevresini hesaplamak için bu açılardaki farkı kullandılar ve şu anda doğru olduğu bilinenin yüzde 10’u içinde bir sayıya ulaşmayı başardılar.
Sosyal Bilimler Araştırma Ağı tarafından çalışma raporu olarak yayınlanan yeni çalışmada, İsviçre merkezli ekip bunun yanlış olup olmadığını kontrol etmenin başka bir yolunu bulmak istedi.
kurtyaptığı açıklamada, ” İstatistik, bir dizi tartışmalı soruyu yanıtlamak için ideal bir yöntemdir.dedi ve devam etti: Tamamen matematiksel bir bilimdir ve temel fiziksel varsayımlara veya ideolojik paradigmalara bağlı değildir.Küresel Dünya modelinin dayandığı kanıtların çoğunun sıradan insanlar tarafından erişilebilir olmadığını, bu nedenle komplo teorilerinin ortaya çıkmasının şaşırtıcı olmadığını da sözlerine ekledi.
Bir boylam çizgisi üzerindeki iki şehir, Perth, Avustralya ve Hong Kong, Çin arasındaki aralıklar, Dünya’nın bir küre veya disk olduğuna inansanız da tamamen aynıdır. Ayrıca iki şehir arasındaki uçuş süresi de tartışılmaz bir veri.
Bu nedenle ekip, uzunlamasına bir hat üzerinde şehir içi aralık verildiğinde doğru uçuş süresi veren bir model oluşturdu. Ardından Perth ve Port Louis doğu-batı hattı boyunca Mauritius’a giden iki şehir arasındaki orta noktaya girdiler. Düz Dünya ve Küresel Dünya modellerinin gezegenin şeklini yorumlama biçimi nedeniyle bu şehirler arasındaki mesafe modellerin ortasında farklılık gösteriyor.
Dolayısıyla bu, Dünya’nın gerçekten yuvarlak olduğunun bir başka kanıtıdır.
Yazarların belirttiği gibi, “ Dünya düz olsaydı, Perth-Mauritius (yolculuk) Perth-Hong Kong’dan (yolculuk) iki kat daha uzun sürerdi, ki öyle değil.”
Fiziksel ölçümler ve ulaşılamayacak kadar karmaşık hesaplamalarla belirlenen Küresel Dünya modeliyle karşılaştırıldığında, gezegenimiz daha π/20.000 km eğriliğe sahiptir.Araştırma ekibi, karşılaştırılabilir bir modelden ilk modele hemen hemen aynı maliyetle hızlı bir şekilde türetmek için doğu-batı hattındaki şehirlerin ortasında tartışılmaz uçuş süreleri kullandı.
Doktor Wolf dedi ki: İlk kez, lise matematik bilgisi, klasik istatistiksel araçlar ve halka açık verilerle yetinilen bir yöntemle dünyanın eğriliği belirlenebiliyor.”