Yaşam

Kıymalı biber dolması nasıl yapılır? Kıymalı biber dolması tanımı

Biber dolması, zeytinyağı yemeklerinin en popüler tanımlarından biridir. Dolmalık biberlerin içinin oyulup hazırlanan havanın doldurulmasıyla yapılan, tadı damakta kalan bir yemektir. Çabucak hazırlanan ve içi hazır olunca kısa sürede pişen biber dolması için farklı tarifler var. Damak zevkine göre kuş üzümü ve çam fıstığı eklenerek yapılabilir.

Biber dolmasının en lezzetli tariflerinden biri de kıyma ile yapılan dolmadır. İç harcına eklenen çiğ kıyma, soğanın asitli suyu ile yoğrularak pişirilir ve pirinç sayesinde fazla suyu emer. Hazırlayacağınız sos ile birlikte kurumadan güzelce sulu bir şekilde pişirilir. Ocaktan alıp fırına verdiğinizde kahverengileşiyor ve eşsiz bir tat veriyorlar.

İşte tarifiyle bile ağız sulandıran eşsiz lezzetiyle kıymalı biber dolması tarifi…

Etli Biber Dolması



Malzemeler;

  • 20 dolmalık biber,
  • 200 gram kıyma,
  • 2 soğan, rendelenmiş
  • 5 diş sarımsak, ezilmiş
  • 250 gram yıkanmış pirinç,
  • 100 ml domates püresi,
  • 4 orta boy domates,
  • 1 yemek kaşığı biber salçası,
  • 2 yemek kaşığı tereyağı,
  • 100 ml zeytinyağı,
  • maydanoz, nane,
  • Tuz, şeker, kimyon, karabiber, yenibahar

Sosu için:

  • 1 yemek kaşığı domates salçası,
  • 100 ml domates püresi,
  • Yarım litre sıcak su,
  • 1 yemek kaşığı tereyağı,
  • Tuz biber

Yapılışı;

  • Biberlerin sap kısımlarını içeri bastırarak çıkarın.
  • Birer tatlı kaşığı tuz ve birer tatlı kaşığı tuzu bir kapta karıştırın, bu karışımı biberlerin içlerine sürün.
  • Domateslerin sap hariç beş tarafını iç harcı kapatacak şekilde kesin ve gerisini rendeleyin.
  • Derin bir karıştırma kabına kıymayı, rendelenmiş soğanı, ezilmiş sarımsağı ve tuzu ekleyip yoğurun.
  • Yoğurduğunuz iç harcın içine salçayı, biber salçasını ve rendelenmiş domatesi ekleyip tekrar yoğurun.
  • Zevkinize göre; Kimyon, yenibahar, karabiber ve tuzu ekleyip yoğurmaya devam edin.
  • Tereyağı ve zeytinyağını ekleyin.
  • Taze yeşillikleri ince ince doğrayın ve yıkanmış pirinçle birlikte harca ilave edip iyice yoğurun.

Sosu için:

  • Sosu için sıcak suya; Tereyağını, salçayı, salçayı ve zeytinyağını ekleyin.
  • Tatlandırmak ve karıştırmak için tuz ve karabiber ekleyin.
  • Sosun 1/3’ünü harca ekleyin.

Birleştirme adımı:

  • Biberlerin içine bir tatlı kaşığı yardımıyla yarım santimden az boşluk kalacak şekilde doldurun ve harcın dibe çökmesi için sert bir tabana bir iki kez vurun.
  • Bu formda bütün biberleri iç harçla doldurun ve fırına girebilecek bir tencereye güzelce dizin.
  • Biberlerin hepsi bittikten sonra doğranmış domatesleri biberlerin üzerine gelecek şekilde dizin.
  • Son olarak hazırladığınız sosu biberlerin üzerine dökün, kapağını kapatın ve ocağa alın.
  • Kısık ateşte yaklaşık 25 dakika yüksek ateşte kaynayana kadar kısık ateşte pişirin.
  • Biber dolmalarınızı fırından çıkardıktan sonra kapağını açıp tekrar 200 derece fırında üzerleri kızarana kadar pişirin.

Fırından çıkan dolmalarınızı 10 dakika dinlendirdikten sonra servis edebilirsiniz. Afiyet olsun!

KAYNAK: REFIKA’NIN MUTFAĞI

haberaslanapa.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu